top of page

מהי רעלת היריון?

שלום יעקבי / ראיון עם פרופ׳ טל בירון-שנטל

באחד מבתי החולים במרכז הארץ, מאושפזת במצב קשה ע. , יולדת בת 26 לאחר שלקתה ברעלת היריון קשה. היא ילדה בת בריאה בניתוח קיסרי, ויומיים לאחר מכן לקתה בדום לב. היא עברה החייאה פעמיים, ומזה מספר שבועות היא מונשמת ומורדמת במחלקה לטיפול נמרץ והרופאים נאבקים על חייה.


"כ - 5% מהנשים בהיריון לפני גיל 18 או אחרי גיל 40, עלולות לפתח רעלת היריון. הרוב המכריע של המקרים מסתיים ללא שום נזק ליולדת ולילד, אבל ישנם גם סיבוכים", אומרת ד"ר טל בירון, סגנית למנהל אגף מיילדות וגניקולוגיה ומנהלת מחלקת היריון בסיכון גבוה, בבי"ח "מאיר" בכפר-סבא.

מהי רעלת היריון?

"זו מחלה הנוצרת מהשתרשות לא תקינה של השליה בשבוע ה- 14-15 להיריון. המחלה מתאפיינת בתסמינים שונים כמו: עליה בלחץ דם, כאבי ראש, טשטוש בראייה, עלייה פתאומית במשקל על רקע בצקות וכן הפרשה מרובה של חלבון בשתן", מסבירה ד"ר בירון.


לדברי ד"ר בירון, בשלבי ההיריון הראשונים, אין סימנים חיצוניים לרעלת ההיריון. הטיפול ברעלת הריון הוא לילד את האישה. כאשר רעלת היריון מתפרצת לקראת סוף ההיריון, הפתרון יהיה ליילד את האישה ע"י זירוז הלידה או בניתוח קיסרי אם אין אפשרות לבצע זירוז. כאשר יש רעלת הריון קלה, ניתן לנסות להמתין לבשלות של העובר ורק אז לילד. הבעיה היא כאשר יש רעלת הריון קשה המסכנת את חיי האישה ומתפרצת בשלבים מוקדמים בהריון. במקרים אלו, אין ברירה אלא ליילד את האישה כדי להציל את חייה וזאת במחיר יילוד של פג – תינוק שעדיין אינו בשל, זקוק לטיפול תומך, וחשוף לסיבוכי פגות שילוו אותו כל חייו. "בכל מקרה", מדגישה ד"ר בירון, "חיי האם קודמים לחיי התינוק, ולכן אם ישנה דילמה בוחרים להתחשב בחיי האם. גם על פי חוקי היהדות, לאם ישנן זכויות בעוד שלעובר אין", היא מסבירה. תמיד כמובן מתחשבים גם בדעה של הורי הילוד ומקיימים התייעצות רפואית בנושא. ד"ר בירון מדגישה כי סיכויי הפג לשרוד תלויים בשבוע בו הוא נולד אך לא פחות, בצוות המטפל. היחידה לרפואת האם והעובר (הריון בסיכון גבוה) במאיר ומחלקת הפגים, עובדים בשיתוף פעולה הדוק ופורה והפגייה של בית החולים מאיר ידועה כפגייה מובילה בארץ ובעולם. "נעשית עבודת צוות ואנחנו פועלים כיחידה אחת", אומרת ד"ר בירון.


באיזה גילאים שכיחה המחלה?

"המחלה שכיחה אצל הרות לפני גיל 18 או אחרי גיל 40. שכיחות יתר קיימת בהיריון הראשון, בהריונות מרובי עוברים (תאומים או שלישיות)", דברי ד"ר בירון. אוכלוסיית סיכון נוספת כוללת בין היתר, נשים עם יתר לחץ דם כרוני, מחלות כליה,, נטייה לקרישיות יתר בדם ויש גם קשר גנטי. עלייה עודפת במשקל בזמן ההיריון, מגבירה אף היא את הסיכון לרעלת ההיריון על סיבוכיה.


הגישה לטיפול ברעלת ההיריון

"נשים שנמצאות באוכלוסיית הסיכון, צריכות להיות במעקב אחר לחץ דם, להימנע מעלייה עודפת במשקל במהלך ההריון, לבצע בדיקות דם, בדיקת חלבון בשתן ועוד. בכל מקרה את רעלת ההיריון אין מגלים בשבועות הראשונים של ההריון. חשוב להדגיש כי מי שלקתה ברעלת היריון בהיריון הראשון, אין זה מחייב שתחלה שוב בהריונות הבאים ויש דרכים להקטין את הסיכון להישנות.


כדי למנוע הישנות של רעלת הריון חמורה, הטיפול שניתן הוא בד"כ ע"י כדורי אספירין שתפקידם לדלל את הדם, וחשוב להתחיל את הטיפול לפני שבוע 16 להריון", אומרת ד"ר בירון. ד"ר בירון מדגישה כי חשוב שיולדת הנמצאת באוכלוסיית הסיכון, לא תגיע לחדר הלידה במשקל עודף וללא מעקב ובדיקות לחץ דם וגורמי סיכון נוספים. בזמן הלידה הטיפול שניתן הוא תומך:אם קיימת בעיה של בצקת ריאות למשל, נותנים תרופות לניקוז הנוזלים. ניתן גם טיפול בתרופת המגנזיום דרך הוריד, כדי להקטין את הסיבוך של פרכוס ברעלת ההיריון. המצב הקשה ביותר של רעלת היריון הוא למעשה עווית (פרכוס) הריונית. זהו מצב של סיבוך חמור ונדיר מאוד.

מהי שכיחות מקרי המוות בקרב חולות במחלת רעלת היריון?


ד"ר בירון מדגישה שהשכיחות למקרי מוות כתוצאה מרעלת היריון בישראל, אפסית. לפי נתונים סטטיסטיים בשנתיים האחרונות, נפטרו בכל שנה בממוצע 2-4 נשים, מתוך 170,000 לידות, ממוצע הדומה לזה שקיים במדינות המערב. "אף אחת מהיולדות בשנתיים האחרונות לא נפטרה כתוצאה מרעלת היריון", אומרת ד"ר בירון.

האם ניתן למנוע את המחלה?


"רוב המקרים של רעלת ההיריון מתגלים בשליש השלישי של ההיריון, אחרי שבוע 28. לרוב לא ניתן לאתר את המחלה לפני כן. חשוב שנשים הנמצאות באוכלוסיית הסיכון, תהיינה במעקב. למרות שנעשית פעולת הסברה בנושא, צריך לחדד את המודעות של הנשים הצעירות בנושא זה, כדי למנוע סיבוכים מיותרים בחודשי ההיריון ובלידה עצמה. מודעות יכולה למנוע בעיות הן לאם והן ליילוד", מסכמת ד"ר בירון.


מסתבר שדברי אלוהים לחווה עדיין שרירים וקיימים גם היום: "הרבה ארבה עצבונך והרונך. בעצב תלדי בנים".


bottom of page